Wednesday, 22 May 2013

Kisah Hati

 
 
 
aku tak nak indah sekarang , tapi kucar kacir dipertengahan jalan
yang manis bertukar pahit masa akan datang 
belum tahu cinta kau terhadap aku bertahan sampai bila 
mungkin sampai esok , dan lusa , tulat kau akan pergi tinggalkan aku 
aku cukup takut dan aku tak nak hadapinya 
hakikatnya ,
sayang tak semestinya bersama 
kalau sayang harus tinggalkan
titik .

Friday, 10 May 2013

Resepi Kek Batik Biskut Marie

Assalamualaikum . kali ni aku buat siap siap gambar keseluruhan nya untuk every step to make kek batik biskut marie as known as kek budak malas . ahaha . main campak campak je terus siap . tak percaya ? jom aku tunjukkan . di sini aku nak share dengan korang macam mana cara nak buat kek yang paling simple dan sesimple simple nye . lets check it :)

Bahan bahan (sediakan 1 dulang / bekas)

1 pek biskut marie (dipatah patah kepada 4 bahagian / 2 bahagian mengikut citarasa masing masing )
1 pek butter (dipotong hanya 1/2 akan digunakan)
7 sudu besar milo (mengikut kuantiti masing masing , lagi banyak milo lagi sedap :)
5 sudu besar serbuk koko (serbuk koko tak boleh banyak banyak nanti pahit pulak rase)
1 sudu esen vanilla
1/2 tin susu krimer sejat F&N
1/2 cawan air
4 biji telur

Cara cara (Step By Step)


patahkan biskut marie menjadi dua kepingan atau empat kepingan .


Campurkan milo , serbuk koko , esen vanilla , susu krimer sejat , air dan telur di dalam periuk / bekas kecuali butter .


kacau bahan bahan yang dicampurkan tadi sehingga sekata / sebati dan panaskan dengan api yang perlahan .


masukkan butter kedalam periuk dan kacau sehingga adunan menjadi pekat . kemudian tutup api . 



setelah campuran tadi menjadi pekat , masukkan biskut marie dan gaulkan nya sehingga sekata . (jangan sampai biskut bertukar menjadi lembik)


tuangkan campuran yang siap digaul tadi kedalam bekas / loyang  dan mampat kan nya . biarkan seketika sebelum diletakkan kedalam peti sejuk . *untuk elakkan wap . sejukkan dalam peti sejuk selama 4 jam .


taraaa ! kek batik biskut marie siap untuk dihidangkan .

nota kaki :
#telur boleh ditukar kan dengan tepung . aku tak suka letak tepung :D
#kalau nak guna loyang , digalakkan lapiskan dengan plastik supaya kek mudah dikeluarkan .

SELAMAT MENCUBA :)

Thursday, 9 May 2013

Mencuba















cinta aku tak terkata
rindu aku tak terucap
sayang aku tak terhenti
terluka aku tak terkeluh
tertawa aku tak terasa
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

begitulah aku
begitulah diri aku
beginilah kehidupan aku
dan
kubuang jauh kisah silamku .

Wednesday, 8 May 2013

Jangan salah faham



Alangkah manis nya apabila datangnya satu ketika yang singkat itu apabila kau aku tersenyum dan merasa tenang walau ia cuma dalam jangka masa singkat , sementara . menghargainya dengan semua kesederhanaan , yang nasib baik ada , yang sekurang kurang nya ada . sesingkat mana mau pun sekecil mana pun . perasaan sawan sensasi yang dialami walau ia dialami hanya sebesar kuman dan sesuku saat detiknya , itulah kebahagiaan harini . seorang manusia yang sedang menghayati happiness .

Aku kau masih ingat ketika ulang tahun yang pertama . hari dahulu , dahulu . . . dulu .

yang paling tidak sempurna , tetapi yang paaaling manis dan diingati . di dalam bilik berbekalkan bantal dikaki , air berkarbonat dalam gelas kertas , hanya dalam berpijama , asyik karang biat biat kebahagian untuk tatapan sang kucinta . selamat ulang tahun yang ke blablablaaa . ahaha . mata musykil sedang memerhati dan mereka berdua , bahagia tak ingat dunia . masa tuu jarak terpisah jauh memisahkan mereka . tanpa dia dan ada disisi , walaupun untuk sehari . rindu merapat  .

*sebenar benarnya aku tak minat sangat cerita cerita asmara . yang aku mengarut tulis pakai hentam keromo je . aku sabar je ni .

Wednesday, 1 May 2013

matang dalam soal bercinta . How ?


Assalamualaikum . salam sejahtera . ehehe nak kongsi kat entry aku sikit . kau kau yang ada tersinggah di blog aku , dialu alu kan skodeng mane yang patut untuk dijadikan tatapan . harap berhasil laa perubahan dari ape yang aku nak ulaskan lebih detail . pertama kali nya , pembuka kata yang terkandung . 

umur bukan penentu kematangan . usaha dan cara kau berfikir yang boleh menentukan yang kau tuu matang ke tak , sama ade dengan cara kau usaha nak membangkitkan kematangan kau mempertingkatkan kualiti kematangan kau . walaupun umur kau baru menjengah lingkungan 15 tahun dan sekutu sekutunya , kau termasuklah aku sepatutnya dah mula merancang bagi nak mempertingkatkan lagi kematangan dalam kau mau pun dalam alam bercinta .

 tapi untuk pandangan aku lebih banyak kaum belia sekarang lebih suka kalau di sentuh isu isu berkenaan cinta . haahh *first impression . bagaimanakah untuk menjadi seseorang yang matang dalam bercinta ? banyak aku baca dari blog blog yang menerima emel daripada pembaca pembaca mereka meminta tips berkenaan macam mana cara terbaek lahh dikatakan nak menjadi seorang yang matang dalam bercinta . oleh itu entry aku kali ni , aku nak share sebanyak yang mungkin untuk bahan bacaan korang . *read more :)

6 tips menjadi matang dalam bercinta

#6 bergaul dengan golongan yang jauh lebih dewasa
kau tak akan matang sekiranya hanya nak berkawan dengan kawan yang sebaya dengan kau . keluarlah dari kepompong dan bergaullah dengan orang sekeliling yang berbeza level umur dengan kau . just ambil teladan yang baik daripada persahabatan kau dan tidak sombong untuk dengar pendapat dari orang lain .

#5 merubah gaya berSMS
elakkan dari bertanya soalan soalan menjemukan seperti "awak sudah makan ? , makan ape ?" atau aju soalan yang lagi ekstrem "ape name anak sulung perempuan kita nanti ?" . ahaha . *kemain cepat .

kalau bercinta monyet time sekolah dahulu bolehlah , waktu itu kau nak eja nama makwe/pakwe kau pun belum tentu tereja punye . inikan pula kau nak memahami maksud dan nilai *CINTA . haram jadah kau tak tahu , reti sebut I love You Sayang/Hubby/Baby bagai laa . tapi istilah disebalik ayat tuu kau sendiri tak boleh nak tafsir . ape cerr . tapi lain laa budak zaman sekarang makin kedepan , semua cinta taraf high class you ! zaman dulu dulu takde laa sampai tahap sekarang . ahahaii jaoh panggang daripada bara .

#4 belajar daripada pengalaman
orang orang tua dulu pernah kata "pengalaman mematang dan mendewasakan kita" . ya , agree sesangat ! setiap orang sah sah pernah mengalami pengalaman hidup even berbeza . tapi cuba perbaiki diri kau yang dulu nya seorang yang terlalu mesra alam tak tentu hala , buat ikut suka hati , turutkan nafsu yang haram kejadah kau seludup masuk ke dalam hidop kau etc , dan kau berubah untuk menjadi sang pencinta yang terbaik .

#3 elakkan daripada bercinta 24 jam ! *terasa aku
yeahh ! bukan kau seorang saja yang dilamun cinta , dan jangan disebabkan cinta , tanggungjawab kau sendiri diabaikan . kau bukan lagi diperingkat sekolah rendah . *ingat yana ! . tanggungjawab meningkat selaras dengan peningkatan usia . kalau dulunya , time kau ke universiti nak belajar tanpa nak fikir soal kerja dan duit . but how , kau juga untuk diri aku , yang sudah menginjak ke alam dewasa . banyak tanggungjawab terbeban di atas bahu kau . sesekali nak ambil mase untuk berSMS dengan sidia time lunch time time free ke tak salah cuma bukan 24 jam berSMS .

#2 tahu yang mana serius dan yang mana gurauan
mungkin sering terbawa bawa dengan perangai dan sikap semasa kecil , nak sentiasa inginkan gelak bergembira sampai laa ke dalam alam bercinta . yes , tidak dinafikan semua orang nak kan keceriaan gelak tawa dalam perhubungan tetapi sebelum tuu kau perlu jaga batas batas die . kau patut tahu yang ada masanya untuk kau bergembira dan ada juga masa untuk kau menjadi lebih serius dalam bercinta .

#1 ubah penampilan diri . *cuba dan jangan terlalu memaksa
kalau dahulu , kau mungkin tak mengendahkan cara penampilan kau setiap kali kau keluar bersama terutamanya lelaki laa . dengan pakai tshirt round-neck yang bergambar hantu jembalang ditambah dengan jeans yang berkoyak rabak bahagian lutut nya . oh damn , kau memang nampak tersangat lah selekeh di mata orang ramai terutama sekali depan pasangan kau sendiri . ahaha terima je laa .

boleh disimpulkan sebagai *maturity is a matter of time . tak perlu terlalu memaksa malahan nak mendesak untuk menjadi dewasa , insyaallah ia akan datang sendiri daripada pembelajaran dan juga pengalaman hidup yang kau alami sendiri .

sekian . terima kasih . assalamualaikum :)